‘Het gemis blijft altijd, maar eenzaamheid als het goed is niet’

Bij rouw en verlies denk je meestal aan een persoon. Maar je kunt bijvoorbeeld ook rouwen om het verlies van je baan of mobiliteit. En bij verlies ligt eenzaamheid op de loer. Daarom gaan rouwdeskundige Greetje Kroeze en eenzaamheidsdeskundige Emmy Nuberg hier samen over in gesprek tijdens twee webinars.

Het webinar ‘Omgaan met verlies’ vindt plaats op 23 september om 14.00 en het webinar ‘Verder na verlies’ op 30 september om 14.00.
Ledenadviseur Emmy over rouw en eenzaamheid

Eenzaamheid na verlies
Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Eenzaamheid is een signaal vanuit je hersenen dat je verbinding moet maken met anderen. Net als dat honger een signaal is dat je iets moet eten en dorst dat je iets moet drinken. Het verschil is dat eenzaamheid niet altijd makkelijk op te lossen is. Vooral als de eenzaamheid een gevolg is van verlies. Emmy komt dit vaak tegen in haar werk als ledenadviseur. “Het is niet altijd zo dat mensen er zelf over beginnen”, vertelt ze. “Soms maakt iemand tussen neus en lippen door een opmerking die me aan het denken zet. Zo zei een mevrouw bij wie ik op huisbezoek was laatst dat ze tegen het interieur praat om haar ei kwijt te kunnen. Dat is voor mij reden om na te gaan of er sprake is van eenzaamheid.”

Omgaan met verlies
“Het is normaal om je eenzaam te voelen na verlies”, zegt Emmy. “Maar je wilt voorkomen dat het omslaat in langdurige eenzaamheid. Dat kun je doen door alvast eens stil te staan bij hoe je netwerk eruitziet. Ben je heel afhankelijk van één persoon of activiteit, of heb je meerdere dingen waar je op terug zou kunnen vallen? In het laatste geval is het vaak makkelijker om de draad weer op te pakken. Dus als je tot de conclusie komt dat je verder weinig hebt, is het goed om je netwerk op te bouwen of te versterken. Bij het webinar ‘Omgaan met verlies’ vertellen we hoe je dat doet. Het gemis blijft altijd, maar eenzaamheid als het goed is niet.”

Verder na verlies
Het webinar ‘Verder na verlies’ gaat over wat je kunt doen als het verlies al geleden is. Emmy: “Aan de hand van voorbeelden gaan we in op de verschillende vormen van verlies. En we doorlopen het verwerkingsproces met behulp van de rouwtaken. Eén van de laatste rouwtaken gaat over het herinrichten van je leven na het verlies. Bij dit webinar geven we de handvaten om dat te kunnen doen.”

Aanmelden
Ken jij iemand die te maken heeft met verlies van dierbaren, werk, gezondheid of mobiliteit? Of iemand die alvast voorbereid wil zijn op het moment dat dit gebeurt? Via deze pagina men gratis aanmelden voor de webinars. Het webinar ‘Omgaan met verlies’ is te volgen op 23 september om 14.00 en ‘Verder na verlies’ op 30 september om 14.00.
Wordt aangeboden door Espria ledenvereniging.