Eind 2022 organiseerde Espria Ledenvereniging een Webinar over het omgaan met rouw en verlies. Manu Keirse is psycholoog en rouwspecialist en deelde in dit Webinar zijn kennis en ervaring met Espria Ledenvereniging.

Wat kunnen we leren van de Webinar?
De rode draad was het bespreekbaar maken van rouw en verlies. Vaak denken mensen dat je het er maar niet te veel over moet hebben, bijvoorbeeld omdat het de sfeer drukt. Voor mensen die te maken hebben met gevoelen van rouw en verlies kan dit bijzonder eenzaam voelen.
Manu wil mensen meegeven dat ze het er wel over mogen hebben. Laat mensen dus niet alleen staan met hun rouw en verlies, maar geef mensen de ruimte om hun verhaal doen.
Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen dat voor iedere rouwende het verlies op andere momenten hard aankomt. Iedere rouwende voelt het verlies op andere momenten meer dan normaal. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer het gemis voor een persoon het zwaarst is, zodat er op die momenten extra aandacht voor hem/haar kan zijn. Manu geeft als tip om op deze momenten iets te doen om samen de ontbrekende persoon te herinneren. Als laatste wil Manu benadrukken dat verlies niet alleen sterfgevallen omvat. Verlies kan ook opspelen als een dierbare aan de andere kant van de wereld woont of ziek is. 

Espria Ledenvereniging kijkt tevreden terug op deze Webinar: ‘Circa tweehonderd mensen hebben de Webinar bekeken. De kijkers konden in de chatbox vragen stellen waardoor er veel interactie was. We hadden voor het format ‘10 vragen voor …’ gekozen. Door die keuze was er niet echt ruimte voor vervolgvragen. Dit is een leerpuntje voor de volgende keer.’

Espria ledenvereniging heeft een Webinar ontwikkelt over omgaan met verlies. Deze is ter kennisdeling ook te bekijken door Coalitiegenoten: https://ledenvereniging.nl/webinar-omgaan-met-verlies.
Wil je deze Webinar inzetten voor je programma? Dan graag even afstemmen met Judith Bouma: j.bouma@ledenvereniging.nl