Vitaliteitsmarkten voor sterke 65-plussers: gratis loopanalyse

Bijna 42 procent van de inwoners van de gemeente Alkmaar is ouder dan 55 jaar. Dit percentage zal de komende jaren verder stijgen. Daarom is het belangrijk om er nu voor te zorgen dat inwoners weten wat ze kunnen doen om zo gezond en vitaal mogelijk te blijven. Vanuit die gedachte organiseren Gemeente Alkmaar, het Netwerk Vitaliteit van BNW Beweegzorg, de Veiligheidsregio en SportVitaal een aantal Vitaliteitsmarkten. Hier zijn oefen-/fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, buurtsportcoaches en mensen van welzijnsorganisaties, de gemeente en de Veiligheidsregio aanwezig om bezoekers te informeren en vragen te beantwoorden. De markten zijn gericht op 65-plussers, maar uiteraard is iedereen welkom.

Een van de onderwerpen die belicht wordt tijdens de Vitaliteitsmarkten, is valpreventie. Onder het motto ‘Sta Sterk, Voorkom Vallen’ worden inwoners uitgenodigd om hun stabiliteit te laten meten via een ‘slimme vloer’, de zogeheten ‘Smartfloor’. De meting is gratis en praktisch: een concreet advies en tips zijn inbegrepen.

Arie Epskamp, wethouder Gemeente Alkmaar, vertelt waarom valpreventie belangrijk is: “Alkmaar zet zich in om een seniorvriendelijke gemeente te zijn en blijven. Een van de uitdagingen die een vergrijzende samenleving met zich meebrengt is het risico op vallen.  Relatief eenvoudige preventieve maatregelen kunnen dit risico verkleinen. Daarover informeren we inwoners, onder meer via de Vitaliteitsmarkten. Zo stimuleren we vitaal, gezond en waardig ouder worden.”

Ook de andere partners lichten hun betrokkenheid bij de Vitaliteitsmarkten toe. Max Delissen Coördinator Veilig Leven Team Veiligheidsregio Noord-Holland Noord: “In huis voelen we ons veilig, maar thuis is ook de plek waar zich de meeste ongelukken en branden voordoen. Jaarlijks hebben in Noord-Holland Noord meer dan elfduizend inwoners van 65 jaar en ouder medische behandeling nodig na een val. Als Veiligheidsregio is het onze missie om leed en schade zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom stimuleren we mensen relatief eenvoudige aanpassingen in hun woningen te (laten) doen en bieden samen met zorginstanties en maatschappelijke organisaties hulp waar nodig. Kleine aanpassingen in huis kunnen namelijk een groot verschil maken. Denk aan het ophangen van rookmelders of het plaatsen van antislip-strips op de trap.
Ook beweging is belangrijk om vallen te voorkomen. Wouter van der Klugt Hoofd Sportstimulering van Alkmaar Sport: “Binnen ons Sport Vitaal programma werken wij dagelijks aan de fitheid en vitaliteit van volwassenen en senioren in de gemeente Alkmaar. Wij bieden verschillende beweegcursussen aan, verspreid over de gemeente, waardoor iedereen in zijn/haar eigen buurt en op zijn/haar eigen niveau kan bewegen. Tijdens de lessen werken de Sport Vitaal trainers met de deelnemers onder andere aan lenigheid, balans, kracht en uithoudingsvermogen om op deze manier zo lang mogelijk vitaal te blijven.”
Ten slotte benadrukt Bob Kruis, Bestuurslid Beweegzorg Noord West, Netwerk Vitaliteit het belang van samenwerking: BNW is de coöperatie voor paramedici in de regio. In ons netwerk vitaliteit werken we samen met om de (keten)aanpak voor valpreventie te organiseren. Zo kunnen inwoners zich bijvoorbeeld aanmelden voor erkende valpreventie-interventies zoals In balans, Vallen verleden tijd en Otago. Fysio/oefentherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en leefstijlcoaches staan samen sterk voor gezond leven.
Meer informatie over valpreventie en vitaliteit is te vinden op www.netwerkvitaliteit.bnw.nl.

Data

Vrijdag 29 september – Graft – Dorpshuis onder de Boom, 10.00-12.30 uur, tijdens de Bingo-ochtend.
Maandag 2 oktober – Alkmaar – Wijkcentrum Overdie, 14.00-17.00 uur
Dinsdag 3 oktober – Alkmaar – Wijkcentrum De Alkenhorst 14.00-17.00 uur
Woensdag 4 oktober – Alkmaar – Wijkcentrum Mare Nostrum, 14.00-17.00 uur
Vrijdag 6 oktober – Schermerhorn – De Horn, 14.00-16.00 uur, tijdens de koffiemiddag.
Meer informatie over valpreventie en vitaliteit is te vinden op www.netwerkvitaliteit.bnw.nl