De Sociëteit neemt in 2021 het onderwerp eenzaamheid onder de loep. We organiseren Rondetafelgesprekken en gaan in gesprek met (lokale) ervaringsdeskundigen, specialisten én kunstenaars. Met elkaar verkennen, luisteren en verdiepen we ons in eenzaamheid en laten we ons verrassen door verschillende invalshoeken. We publiceren de gesprekken, inzichten en impressies via blogs, foto’s, verhalen en online-film.

Maandag 19 juli was het eerste Rondetafelgesprek over vriendschap en eenzaamheid. Drie gasten spraken met elkaar en gespreksleider Friedel over het onderwerp. Zij vertelden over persoonlijke ervaringen en gaven inzicht in de diverse aspecten van vriendschap en eenzaamheid voor jong en oud. De weergave van dit bijzondere gesprek is terug te zien op de website van De Sociëteit.
Ook is een muzikale sketch te zien en te horen, die speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt door Barbara Breedijk (camedyopmaat.nl).
Vrijwilligers van De Sociëteit maakten impressies in woord en beeld van het gesprek en een column over het onderwerp. Al met al een rijk palet aan invalshoeken, die ons meer leert over het onderwerp eenzaamheid en aanknopingspunten geeft om in gesprek te gaan.

De vele gezichten van eenzaamheid
De vele gezichten van eenzaamheid is een project van ontmoetingscentrum De Sociëteit aan het Luttik Oudorp in de Alkmaarse binnenstad. Het project is onderdeel van de Coalitie Aanpak Eenzaamheid Alkmaar. We willen met elkaar de bewustwording vergroten, kennis delen en de samenwerking tussen organisaties in de gemeente Alkmaar versterken. We kunnen daardoor de doelgroep beter informeren en ondersteunen bij het voorkomen of verminderen van eenzaamheid.

Online op website Sociëteit
Vanaf 30 juli, op de internationale Dag van de Vriendschap, is de weergave van het Rondetafelgesprek over Vriendschap en eenzaamheid, samen met de impressies, te zien op de website van De Sociëteit (Blog 5 t/m 8).
Eind september is het tweede Rondetafelgesprek gepland, in het kader van de week van de eenzaamheid. We verkennen dan met nieuwe gasten andere ‘vormen’ van eenzaamheid. Het gesprek zal ook weer worden opgeluisterd door een kunstenaar.