Geldproblemen kunnen voor een isolement zorgen. Mensen die moeite hebben met rondkomen, lopen een groter risico met eenzaamheid te maken te krijgen.
Geld speelt een rol in sociaal contact. Veel sociale activiteiten kosten iets: een terrasje, een treinreis, een cadeautje op de verjaardag, winkelen of bezoek iets lekkers bij de koffie aanbieden. Als je weinig geld hebt, kan je bewust of onbewust besluiten activiteiten uit de weg te gaan. In de week van het geld -22 t/m 26 maart 2021- besteedde een aantal Coalitiepartners, waaronder de bibliotheek, aandacht aan dit thema, omdat het een van de oorzaken kan zijn tot isolatie of eenzaamheidsgevoelens. De cursus Digi-taal levert een bijdrage om geldproblemen te voorkomen.
Cursus Digi Taal van de Bieb
‘Online shoppen….we hadden anderhalf jaar terug niet gedacht dat we met z’n allen zo veel online aankopen zouden doen,’ vertelt Nonja van der Ark van bibliotheek Kennemerland ‘Gelukkig waren de winkels voor de eerste levensbehoeftes zoals een supermarkt gewoon open. Maar een mens wil ook weleens wat anders. Een nieuwe trui, schoenen die aan vervanging toe zijn, een bank die het nu toch echt begeven heeft.’
Voor laaggeletterde Nederlanders met Nederlands als eerste taal en voor Nederlanders met Nederlands als tweede taal, en die de taal nog niet helemaal machtig zijn, is het online aankopen doen niet altijd even makkelijk. Daarom is er in de cursus Digi Taal die vanuit de bibliotheek georganiseerd wordt extra aandacht besteed aan het omgaan met geld bij digitale aankopen.
‘Naast een veilige betaalomgeving was er aandacht voor de mogelijkheid om op afbetaling te kopen. Bij veel internetwinkels wordt dat standaard als optie aangeboden. En de verleiding is dan groot’, weet Nonja. ‘Een tientje per maand klinkt natuurlijk veel prettiger dan eenmalig 120 euro betalen. Maar dat tientje komt wel heel lang elke maand terug. We rekenden uit hoeveel duurder een product dan eigenlijk werd. Dat was even schrikken!
Een leuke bijkomstigheid was dat er tijdens het praten over benodigde aankopen een spontane uitwisseling van materialen ontstond: ‘Heb jij een warm vest nodig? Dat heb ik wel voor je!’
Tja…onderling ruilen is natuurlijk heel wijs met geld omgaan!’
Volgens de laatste telling hebben er vijfendertig deelnemers meegedaan aan de cursus, in verschillende groepen en op verschillende locaties in de gemeente Alkmaar.
Voor meer informatie, Nonja van der Ark: n.vanderark@bibliotheekkennemerwaard.nl