De Luisterlijn is er voor mensen die zich alleen voelen en niemand in hun omgeving hebben waar ze hun verhaal bij kwijt kunnen of een praatje mee kunnen maken. ‘Een gesprek met één van de vrijwilligers van de Luisterlijn kan opluchten, geruststellen en bepaalde inzichten geven,’ aldus de Luisterlijn.

Dag en nacht zitten vrijwilligers van de Luisterlijn klaar om naar mensen te luisteren of voor een goed gesprek. Zij hebben aandacht en tijd. De vrijwilligers zijn hiervoor opgeleid. Zij geven geen ongevraagde, goedbedoelde adviezen of een mening, maar luisteren met oprechte interesse en aandacht. Wél zijn ze gericht op het zelfredzaam maken (indien van toepassing) en proberen ze aan te kaarten wat mensen zelf zouden willen of kunnen doen om hun probleem op te lossen.

Vrijwilligers
Jaarlijks komen er bijna een half miljoen oproepen binnen en komt bijna elk onderwerp weleens ter sprake. Bij de Luisterlijn werken landelijk ongeveer 1.500 vrijwilligers. Voor Alkmaar en omgeving zijn er 50 vrijwilligers actief. De mensen die de telefoon, mail of chat beantwoorden worden geselecteerd, opgeleid en begeleid door professionele beroepskrachten. Het zijn betrokken mensen met levenservaring die graag iets voor anderen willen betekenen.

Vrijwilliger Kees merkt dat echt luisteren en de beller nemen zoals hij/zij is, vaak helpend is. ‘Als iemand in de put zit, ga ik niet vanaf bovenaan die put naar beneden roepen: je moet zus of je moet zo, ik gooi ook geen touw naar beneden. Ik ga naar beneden en ik ga naast ze zitten op gelijke hoogte, daar is de behoefte aan en op die manier voeren we het gesprek. Die aandacht, die erkenning van het er zijn, dat is waar mensen behoefte aan hebben. Alle mensen willen er zijn en erkend worden in hun bestaan. En dat gebeurt veel te weinig’, zegt hij.

De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar
Mensen kunnen bellen naar de Luisterlijn, 24 uur per dag, 7 dagen in de week: 088 0767 000. Of via chat of mail via www.deluisterlijn.nl. (van 10:00 uur – 22.00 uur) Telefoontjes die binnenkomen worden, zonder nummerherkenning, doorgezet naar een van de locaties waar op dat moment een lijn vrij is.

De Luisterlijn is een landelijk initiatief.
Locatietrainer voor Alkmaar is Natasja Limmen: 06 44 51 27 26 (maandag t/m donderdagochtend).
Mail: n.limmen@deluisterlijn.nl
Voor meer informatie over de Luisterlijn: www.deluisterlijn.nl
In het filmpje van de Luisterlijn is een vrijwilliger uit Alkmaar aan het woord.

 

DeLuisterlijn

Fotografie: Elizabeth Wattimena